Mussel, zijn vroegere inwoners, hun leven & hun huizen
versie mei 2019
klik op de afbeeldingen voor een vergroting
Musselweg 114
Musselweg 114 is het adres van de voormalige Christelijke Gereformeerde Kerk in Mussel. Deze gemeente kerkt sinds 1975 in een nieuw gebouw aan de Molenstraat. Het staat dus niet op de adreslijst die de basis is voor deze website (zie voorwoord); vandaar dat u hier geen koppeling gaat vinden naar Molenstraat 55. Ook gaan we het herdenkingsboek uit 1988 van deze kerkelijke gemeente hier niet herschrijven; in grote lijnen beperken we ons tot datgene dat in de overheidsarchieven is te vinden. Het verhaal van Musselweg 114 vangt aan zo omstreeks 1912 als de nieuwe gemeente grond mag huren van Hans Willems Moorlag, Musselweg 104 . Het is misschien niet de meest logische plek om te bouwen, maar voor de gemeente misschien aantrekkelijk omdat medebroeder Moorlag ongetwijfeld een lage huurprijs in rekening brengt. Op het perceel verrijst een houten kerkgebouwtje en op 13 juni 1914 krijgt de kerkenraad voor ƒ400,- ook de grond in eigendom . De kerkenraadsleden Jans Heijes Wubs, Meeme Wever, Albert Wubs (Blekslage), Jan Jans Moorlag, Berend Wever ( Musselweg 60 ) en Johannes van der Heide ( Musselweg 117 ) tekenen de koopakte (bron RHC GrA 120-72-5545).
Drie ansichtkaarten van de kerk; de meest linkse eind vijftiger-, de andere twee waarschijnlijk begin zestiger jaren van de afgelopen eeuw (eigen collectie) .
kadastertekening uit 1914; het eerste (houten) kerkje had een oppervlakte van ca. 20 m 2 (bron RHC GrA kadasterviewer)
kadastertekening uit 1925; het houten kerkje heeft plaatsgemaakt voor een stenen kerkje (bron RHC GrA kadasterviewer)
interieur van de kerk 1957 (eigen collectie)
verenigingsreisje CGK omstreeks 1957? (collectie fam.H.Moorlag, Musselkanaal)
bruidspaar Berend Wever en Maria Wubs op het kerkplein, 1957. (collectie fam.B.Luikens, Musselkanaal)
Filmpje uit 1975; de kerk gaat uit na de laatste dienst in het oude kerkgebouw. Onderdeel van een langere film over de nieuwbouw, gemaakt door Gert Bergshoeff uit Coevorden. Filmpje start automatisch als Flashplayer is geladen. Klik voor een groter beeld. Wordt vervolgd……. Musselweg 112 Musselweg 114a Musselweg 71 t/m 115
Home Home Home
Dorp Dorp Dorp
Contact Contact Contact